20 Ekim 2009 Salı

ÇATALTEPE

Üretildiği Yer: Ünye- ORDU
Çıktığı Kaynak:
Çataltepe
Etiketin Durumu:
İyi
Yedek:
Yok

Tarihi eskilere dayanan ve elimdeki yegane parça olan Ünye'nin Çataltepe Suyu etiketi, 2003 yılının Ekim ayında Ordu'da bulunduğum zaman elime geçti. Ünye'den söz açılmışken, bu bölgede tattığım lezzetlerle ilgili kısacık notları da paylaşmak istiyorum.

2007 yılının Ağustos ayında Tokat'tan Ordu'ya eniştemleri ziyarete gitmiştik. Perşembe'de yediğim Karadeniz pidesi, şu ana dek yediğim en lezzetli pideydi, tadı hala damaklarımda. Deniz kıyısındaki masalarda, dalga seslerinin eşilğinde pide yemenin keyfi gerçekten müthişti.

Fatsa'ya olur da yolunuz düşerse, sakın "Uzun Saçlı'nın Yeri'ne" uğramayı ihmal etmeyin. Kim mi Uzun Saçlı? Demlediği çayın tadına doyum olmayan, saçları uzun olduğu için "uzun saçlı" denilen sevgili Nusret usta... Fatsa'da bir klasiktir Uzun Saçlı'da bi' çay molası vermek. Denize nazır bu ufacık mütevazı yer, geçen yolcuların uğrak yeri olmuş zamanla. Çayı kendi usullerince demliyor ustamız; öncelikle deterjan kullanmıyor bardakları yıkarken; onun yerine odun ateşinin küllerini tercih ediyor. E bi' de odun ateşinde Karadeniz'in o güzelçayını demleyince, karşınızda masmavi deniz çayınızı yudumlarken bütün yorgunluğu gidiyor üzerinizden.

Gelelim Ordu'nun meşhuur "yağlı"sına... Ordulular yağlı diyor; bir nevi üstü açık kır pidesi. Altına bolca teryağı sürülüyor, sanırım adı da bundan geliyor. Ben çok sevmiştim. Sevgili Sefa'nın kulakları çınlasın :)

Vee Ordu deyip de balıktan söz etmemek olur mu? Balığı en taze, en güzel en harikulade yediğim tek yer vallahi Ordu'dur. Sefa'nın anneciği Nezaket Teyzem'in pişirdiği istavritler, palamutlar, hamsiler, torikler...

Son olarak Boztepe ile kapatalım. Ordu'ya kuşbakışı bakarak manzarayı seyretmek isterseniz Boztepe'ye çıkın, bütün Ordu ayaklarınızın altında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder